Verminderd basisvertrouwen op de basisschool

Voor kinderen met verminderd basisvertrouwen en/of problematische gehechtheid is naar school gaan meestal een hele klus. Deze kinderen vragen veel van de leerkracht. Een kind met onvoldoende basisvertrouwen zoekt veel bevestiging, reageert vanuit angst en test regelmatig de relatie met anderen.

In deze training gaan we in op wat basisvertrouwen en gehechtheid is, welk effect een tekort eraan heeft en hoe zich dat uit in de klas. Deelnemers leren wat effectief is in de benadering van kinderen met verminderd basisvertrouwen of gehechtheidsproblemen in de klas.

Voor:

Leerkrachten, IB-ers, psychologen en orthopedagogen werkzaam in het basis onderwijs

Kosten:

€660,-

Groepsgrootte:

Minimaal 8
Maximaal 14

Duur:

Twee dagen van 10.00 tot 16.30 uur met 2-3 weken ertussen

Waar:

Dordrecht
of uw locatie

 

 

Accreditatie:

Geef uw register door

Wanneer

Zie trainings-kalender

Waarom deze training?

Onvoldoende basisvertrouwen heeft invloed op het vermogen om te kunnen leren. Als een kind zich niet veilig voelt in contact met anderen, zoekt het naar manieren om zichzelf te beschermen tegen angst, verdriet en teleurstelling. Daar gaat veel energie naar toe. Er blijft dan niet veel ruimte over bij het kind om zich op schoolwerk te concentreren. Leerkrachten, IB-ers of ondersteunde professionals kunnen het kind helpen om veiligheid en competentie op school te ervaren zodat zij zich veilig en ontspannen kunnen richten op hun taken in de klas en de interactie met klasgenoten en de leerkracht.

Beschrijving Training

In deze training leren deelnemers hoe ze de uitingen van problematische gehechtheid kunnen herkennen bij de kinderen in hun klas of bij de kinderen die ze zien voor RT of andere ondersteunde taken. We gaan in op wat dit gedrag betekent en wat leerkrachten, IB-ers of andere professionals kunnen doen om kinderen een extra gevoel van veiligheid te bieden in de klas. Dit extra gevoel van veiligheid is nodig om deze kinderen op een gezonde manier tot leren en ontwikkelen te brengen. Wat doet een leerkracht beter wel en niet. En hoe bespreekt een leerkracht wat hem/haar opvalt aan het contact met het kind met de betrokken opvoeders en met collega’s. Hoe zorgt de leerkracht ervoor dat er een leerklimaat ontstaat waar alle kinderen ervaren dat hun basisbehoeften worden gezien en ertoe doen en dat ze kunnen functioneren in een leersituatie die aansluit bij hun vaardigheden en mogelijkheden.

Waarde van deze Training

Deze training is zowel informatief als praktisch van opzet. Leerkrachten, IB-ers en andere betrokken professionals krijgen veel informatie en leren tegelijkertijd hoe deze kennis op een praktische manier handen en voeten krijgt in de situatie in de klas.

Meegeven

De bewezen effectieve Basic Trust-methode en onze jarenlange ervaring op het gebied van trauma en gehechtheid en de invloed ervan op leersituaties, staat aan de basis van deze training.

Waarom deze training volgen bij Basic Trust:

De combinatie van een duidelijk theoretisch kader over gehechtheid en oefenen met eigen materiaal is een krachtige inhoud.

We behandelen al meer dan 20 jaar kinderen met verminderd basisvertrouwen en hebben al veel trainingen op basisscholen gegeven over dit onderwerp.

Tevreden Deelnemers

"Heel mooie training waar ik zowel professioneel als persoonlijk veel uit mee neem. Dank!! "

"Duidelijke uitleg, afwisseling en goede verbinding tussen praktijk en theorie."

"Enthousiasme en creativiteit van de trainers inspirerend om met schematherapie aan de slag te gaan!!"

Over Basic Trust

Basic Trust is een landelijke organisatie van orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten en ambulant behandelaars. Wij zijn gespecialiseerd in basisvertrouwen, problematische gehechtheid, trauma, angstproblematiek, pleegzorg en adoptie.

 Basic Trust bestaat ruim twintig jaar en is specialist op het gebied van basisvertrouwen, trauma en gehechtheid. We werken met onze eigen Basic Trust-methode die wetenschappelijk onderzocht en opgenomen in de Databank Effectieve Interventies van het Nederlands Jeugd Instituut.

Basic Trust heeft in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam vragenlijsten ontwikkeld die door zorgprofessionals ingezet kan worden om te screenen op gehechtheid. 

 

Basic Trust draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek en schrijft regelmatig mee in vaktijdschriften of -literatuur. Een overzicht van publicaties door Basic Trust of effectstudies over Basic Trust vindt u hier.

 

Kijk op www.basictrust.com voor meer informatie of een vestiging bij u in de buurt of neem contact op via 088 – 227 40 00 of het contactformulier

Neem Contact Op

2 + 14 =