Problematische gehechtheid en trauma in de woonvoorziening

Een training voor MBO- en HBO- zorgprofessionals, gericht op het ontwikkelen van vaardigheden bij de opvoeding en begeleiding van kinderen of jongeren die in een gezinshuis of woongroep wonen en bij wie sprake is van gehechtheidsproblematiek, verminderd basisvertrouwen en traumatisering. 

 

Voor:

MBO- en HBO- zorgprofessionals, zoals vaktherapeuten, pedagogisch medewerkers, ambulant gezinsbegeleiders, maatschappelijk werkers, die werken met kinderen en jongeren in een woonvoorziening, zoals een gezinshuis of woongroep.

Kosten:

€990,-

Groepsgrootte:

Minimaal 8
Maximaal 14

Duur:

Drie dagen van 10.00 tot 16.30 uur met 2-3 weken ertussen

Waar:

Dordrecht of Groningen

Wanneer:

Zie trainings-kalender

Accreditatie:

SKJ

Waarom deze training?

Als behandelaar/jeugdzorgwerker hebben we allemaal gedurende onze opleiding gehoord over het ontstaan van gehechtheidsrelaties en het belang daarvan bij de ontwikkeling. En hoe trauma daarin ontregelen. Toch blijkt in de praktijk dat het lastig is om dit te herkennen en de kennis hierover toe te passen in de behandeling of begeleiding van kinderen, jongeren en hun opvoeders.

Met deze training geven we beroepsopvoeders en behandelaren een ‘werkmodel’ om naar gehechtheidsontwikkeling en gehechtheidsgedrag van kinderen en jongeren te kijken. Dit helpt hen om bij deze kinderen en jongeren het beschadigde basisvertrouwen te herstellen.

Beschrijving Training

Deze training biedt behandelaars en begeleiders handvatten voor herkenning en behandeling van gehechtheidsproblematiek, verminderd basisvertrouwen en traumatisering.

 Na afloop van de training:

  • Heb je meer kennis van (de samenhang tussen) gehechtheid en trauma

  • Herken je risicofactoren van problematische gehechtheid

  • Herken je signalen van mogelijke traumatisering

  • Kan je problematische gehechtheid en traumatisering met het kind en/of het cliëntsysteem bespreken op een begrijpelijke manier

  • Pas je in de eigen werkomgeving vaardigheden toe uit de Basic Trust-methode

  • Denk je in termen van het intern werkmodel bij gehechtheid en trauma

Waarde van deze Training

In deze training leer je op een heldere manier abstracte begrippen als ‘gehechtheid’ en ‘trauma’ met kinderen, jongeren en hun opvoeders te bespreken. Je leert hoe je gehechtheid herkent en hoe je gehechtheid(sproblemen) terugziet in gedrag en interactiepatronen.

Waarom deze training volgen bij Basic Trust:

Deze training is geaccrediteerd bij SKJ. De punten die je behaalt met deze training tellen dus mee voor je herregistratie.

De trainers zijn Basic Trust-specialisten op gebied van gehechtheid, trauma en angst. We maken er een fijne dag van, met veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en goed verzorgde catering.

Tevreden Deelnemers

"Heel mooie training waar ik zowel professioneel als persoonlijk veel uit mee neem. Dank!! "

"Duidelijke uitleg, afwisseling en goede verbinding tussen praktijk en theorie."

"Enthousiasme en creativiteit van de trainers inspirerend om met schematherapie aan de slag te gaan!!"

Over Basic Trust

Basic Trust is een landelijke organisatie van orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten en ambulant behandelaars. Wij zijn gespecialiseerd in basisvertrouwen, problematische gehechtheid, trauma, angstproblematiek, pleegzorg en adoptie.

 Basic Trust bestaat ruim twintig jaar en is specialist op het gebied van basisvertrouwen, trauma en gehechtheid. We werken met onze eigen Basic Trust-methode die wetenschappelijk onderzocht en opgenomen in de Databank Effectieve Interventies van het Nederlands Jeugd Instituut.

Basic Trust heeft in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam vragenlijsten ontwikkeld die door zorgprofessionals ingezet kan worden om te screenen op gehechtheid. 

 

Basic Trust draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek en schrijft regelmatig mee in vaktijdschriften of -literatuur. Een overzicht van publicaties door Basic Trust of effectstudies over Basic Trust vindt u hier.

 

Kijk op www.basictrust.com voor meer informatie of een vestiging bij u in de buurt of neem contact op via 088 – 227 40 00 of het contactformulier

Neem Contact Op

6 + 15 =