Diagnostiek en screening bij gehechtheids-problematiek

Problematische gehechtheid is op gedragsniveau vaak lastig te herkennen, omdat de symptomen divers zijn en ook passend kunnen zijn voor diverse (andere) DSM 5-stoornissen.

Als de (onderliggende) gehechtheidsproblematiek niet voldoende wordt (h)erkend, bestaat het risico dat behandeling niet voldoende aansluit bij de behandelbehoeften van het kind en het gezin.

Het is dus van belang dat professionals in de jeugdzorg en jeugd GGZ bekwaam zijn in het screenen en diagnosticeren van problematische gehechtheid.

Voor:

GZ-psychologen, orthopedagogen-generalist, klinisch psychologen en psychotherapeuten werkzaam in de jeugdzorg/jeugd GGZ.

Kosten:

€990,-

Groepsgrootte:

Minimaal 8
Maximaal 14

Duur:

Drie dagen van 10.00 tot 16.30 uur met 2-3 weken ertussen

Waar:

Online via Teams

Wanneer:

Zie trainings-kalender

Accreditatie:

NIP/NVO

SKJ

NVRG

Waarom deze training?

Deelnemers worden getraind in het komen tot een holistische, beschrijvende diagnose van het kind en zijn/haar gehechtheidsrelaties. We leiden dus niet op tot het gebruik van één onderzoeksinstrument.

Deelnemers leren omgaan met bronnen die tegengestelde informatie geven en desondanks tot een integratief beeld te komen.


.

Beschrijving Training

In de training gaan we aan de slag met het hele diagnostische proces rondom het thema gehechtheid bij gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar. We staan uitvoerig stil bij de belangrijkste theoretische begrippen, levendig gemaakt door videobeelden en casusbeschrijvingen. We lopen de belangrijkste fases van het diagnostisch proces door: intakefase, screening, het komen tot onderzoeksvragen, het vormgeven en uitvoeren van het diagnostische onderzoek (met de nadruk op interviews en observaties), differentiaal diagnostiek en het komen tot een diagnostische conclusie. We bespreken de belangrijkste instrumenten die kunnen worden toegepast, waarbij er wordt geoefend met eigen casuïstiek en videomateriaal. Ook besteden we aandacht aan ingewikkelde kwesties en valkuilen die je kunt tegenkomen, zoals de invloed van eigen normen en waarden, eigen gehechtheidservaringen en gespreksvoering met gezinnen over het thema gehechtheid.

Waarde van deze Training

Na het volgen van deze training ben je in staat om (onder supervisie) diagnostisch onderzoek naar gehechtheid op te zetten en uit te voeren. Je bent op de hoogte van de laatste wetenschappelijke kennis en richtlijnen.

Meegeven

Deelnemers krijgen een zorgvuldig afgemeten dosis vertrouwen mee om aan de slag te gaan met de diagnostiek van gehechtheid. Het is voor veel psychologen en orthopedagogen een beladen thema, waar ze mogelijk onzeker over zijn. Wij willen jou meegegeven dat het belangrijk is om naar gehechtheid binnen gezinnen te kijken, omdat het een belangrijke richting aan de behandeling kan geven.

Waarom deze training volgen bij Basic Trust:

Trainer Anouk Spruit is actief als wetenschappelijk onderzoeker en geeft ook al jaren les over diagnostiek. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van diverse instrumenten en kent als geen ander de ins en outs van het goed toepassen van diagnostisch materiaal.

Tevreden Deelnemers

"Heel mooie training waar ik zowel professioneel als persoonlijk veel uit mee neem. Dank!! "

"Duidelijke uitleg, afwisseling en goede verbinding tussen praktijk en theorie."

"Enthousiasme en creativiteit van de trainers inspirerend om met schematherapie aan de slag te gaan!!"

Over Basic Trust

Basic Trust is een landelijke organisatie van orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten en ambulant behandelaars. Wij zijn gespecialiseerd in basisvertrouwen, problematische gehechtheid, trauma, angstproblematiek, pleegzorg en adoptie.

 Basic Trust bestaat ruim twintig jaar en is specialist op het gebied van basisvertrouwen, trauma en gehechtheid. We werken met onze eigen Basic Trust-methode die wetenschappelijk onderzocht en opgenomen in de Databank Effectieve Interventies van het Nederlands Jeugd Instituut.

Basic Trust heeft in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam vragenlijsten ontwikkeld die door zorgprofessionals ingezet kan worden om te screenen op gehechtheid. 

 

Basic Trust draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek en schrijft regelmatig mee in vaktijdschriften of -literatuur. Een overzicht van publicaties door Basic Trust of effectstudies over Basic Trust vindt u hier.

 

Kijk op www.basictrust.com voor meer informatie of een vestiging bij u in de buurt of neem contact op via 088 – 227 40 00 of het contactformulier

Neem Contact Op

11 + 1 =